Prescripţia Electronică - Întrebări şi Răspunsuri
Cine stabileşte "calitatea de asigurat"?
Medicul prescriptor fie preia din sistem categoria curentă a persoanei (dacă este online), fie completează pe calculator calitatea de asigurat (daca este offline); dacă sunt mai multe "calităţi de asigurat" atunci trebuie să o aleagă pe aceea care este mai favorailă pacientului. Calitatea de asigurat este gestionată de sistem. Datele trebuie actualizate în sistem din surse sigure (calificate), existând mecanisme care permit actualizarea fie prin importul de fisiere de la instituţiile abilitate, fie prin introducerea documentului justificativ la ghiseul CAS.
Ce intelegeţi prin reţetă emisă "online" şi "offline"?
Online – este prescripţia în format electronic care este completată folosind o aplicaţie informatică dedicată care este conectată la Sistemul Informatic pentru Prescripţia Electronică al CNAS, iar prescripţia este validată şi înregistrată în formă electronică în sistem înainte de a fi tipărită. Pentru conectarea la sistemul informatic al CNAS, furnizorul trebuie să utilizeze un certificat digital calificat, iar aplicaţia trebuie să fie înregistrată în baza unei serii de licenţe eliberate din sistem.
Offline – este prescripţia în format electronic care este completată folosind o aplicaţie informatică dedicată care nu este conectată la Sistemul Informatic pentru Prescripţia Electronică al CNAS şi este tipărită fără a fi validată şi înregistrată în sistem, sau prescripţia completată manual pe hârtie, respectând formularul specific prevăzut în normele CNAS.
Codul de diagnostic este acelaşi lucru cu codul de boală?
Da. Se preia codul automat din codificarea 1-999.
Medicul prescriptor nu are posibilitate de conectare la cabinet / în zona. Ce se întâmplă?
Reţeta va fi introdusă în calculator folosind aplicaţia dedicată şi se va raporta odată cu raportarea lunara la CAS. Aici se vor prelua reţetele automat în sistem, folosind mecanismele existente.
Cum implementeaza farmaciile noile prevederi referitoare la reteta electronica?
Nu farmaciile implementeaza noile prevederi din norme referitoare la reteta electronica, ci firmele de soft care realizeaza programele achizitionate de farmacii. Farmaciile doar vor lua la cunostinta de modificarile de soft, informare care li se va face de catre firmele cu care au contract. Principiile generale legate de reteta electronica au fost aduse la cunostinta si farmacistilor in intilnirile avute cu ei cu ocazia diferitelor Conferinte-Forumuri organizate in lunile precedente. Oricum modificarile principiale aduse prin reteta electronica procesului de eliberare de medicamente nu fac decit sa ajute considerabil farmacia; variantele retetei electronice tiparite la cabinetul medicului prescriptor care contin toate datele de pe reteta in codul de bare, vor eliminarea toate posibilitatile de inscriere eronata a datelor din reteta, cum se intimpla pina acum cu varianta autocopianta. Va exista o singura situatie in care farmacistul trebuie sa introduca manual doar citeva date de pe reteta - medicatia recomandata de medic si eventual datele pacientului; asta in cazul retetei electronice off-line pentru consult la domiciliu. Odata eliberate medicamentele si validata eliberarea lor in sistem farmacia are garantia recunoasterii retetei eliberate de catre CASJ/CNAS si platii acestor medicamente, daca inscrierea medicamentelor eliberate in sistem s-a facut conform prevederilor legale.
Ce trebuie sa faca farmacia ca sa se sincronizeze cu sistemul si sa elibereze reteta?
"Sincronizare" la care faceti referinta este data de varianta "online" a prescrierii unde reteta odata inminata pacientului este "urcata" in sistem si devine vizualizabila de orice farmacie din judetul respectiv (momentan) cu care medicul prescriptor are contract. Posibilitatea farmaciei de a vizualiza reteta si de a o elibera este data insa numai de identificarea in sistem pe baza retetei cu cod de bare 2d pe care pacientul o are asupra sa sau in viitor, pe baza cardului de asigurat. Scanarea codului de bare reprezinta singura posibilitate de accesare a retetei din sistem pentru varianta prescrierii on-line, pentru situatia cind la farmacie nu se prezinta pacientul caruia i s-a prescris reteta. Aceasta procedura de identificare a fost sugerata de farmacisti, cu ocazia unei prezentari a retetei electronice in turneul de informare pe care CNAS il efectueaza in tara si a fost introdusa prompt in dezvoltarea aplicatiei si in specificatiile transmise dezvoltatorilor privati de soft din domeniu.
Prescriptia se poate elibera doar la nivel judetean sau nu?
Momentan se pot elibera retete numai la orice farmacie din judetul respectiv cu care medicul prescriptor are contract.
Ce se intampla cand se opreste curentul electric?
Medicul va scrie reteta pe un formular gata tiparit pe care il avea pregatit pentru consulturi la domiciliu; la reluarea alimentarii cu curent, va transcrie reteta pe calculator si daca are legautra inet o va trimite in sistem
Cu ce se duce pacientul la o alta farmacie daca nu i-au fost eliberate toate medicamentele la prima farmacie?
Cu formularul tiparit de prima farmacie pe care apar inscrise medicamentele eliberate.
De unde stiu daca de pe o reteta cu medicamente pe 3 luni s-au ridicat medicamente doar pe 1 luna?
Conform prevederilor actuale, medicamentele prescrise pe o reteta pentru 3 luni care ramin pe reteta daca nu se ridica in totalitate, nu se mai pot elibera in acel interval. Pacientul fie primeste o reteta pe 3 luni si o ridica in totalitate, fie trebuie sa solicite retete lunar.
Cum se iau in calcul zilele libere la eliberarea retetei? Cand se duce pacientul la farmacie?
Nomenclatoarele de bază precum şi normativele de completare a reţetelor nu se modifică.
Cat timp poate trece maxim de la prescrierea retetei "offline" si pana la urcarea ei in sistem?
"Urcarea" in sistem a unei retete "offline" se face odata cu interconectarea calculatorului la Inet si sincronizarea sa cu sistemul; inscrierea pe calculator a unei retete "offline - la domiciliu" recomandam sa se faca cit mai rapid dupa prescriere.
Daca vine apartinatorul la farmacie se poate elibera reţeta?
Da, cu respectarea prevederilor normative în vigoare.
Intr-o luna la un pacient cronic se poate elibera doar o singura reteta pentru un pacient?
Da, respectând prevederilor normative în vigoare.
Se va face corelarea intre Normele CoCa si reteta electronica?
Evident, corelarea este obligatorie; reteta electronica respecta modificarile din CoCa si respectiv, normele CoCa.
Ce se intampla cu retetele la pacientii cu pensii sub 700 lei?
Nomenclatoarele de bază precum şi normativele de completare a reţetelor nu se modifică.
Cat trebuie sa plateasca medicii pentru implementarea retetei electronice?
Medicul prescriptor trebuie sa aiba acces la calculator cu o conexiune internet (care era ceruta ca recomandare si de SIUI, dar nu impusa pina acum ca o necesitate) si sa poata printa reteta pe o imprimanta inkjet sau laser (considerata cea mai cost-eficienta). Este necesar si o semnatura electronica pentru fiecare prescriptor (exista insa si variante reteta electronica fara semnatura electronica dar obligatoriu printate).
Problema Plavix-pe comisie mai scump decat pe lista B- Ramane sau se desfiinteaza comisia pe Plavix?
Nu face obiectul prezentului proiect. Este prevazut sa existe, ca o dezvoltare viitoare a retetei electronice, un anumit grad de ''automatizare'' a aprobarilor pentru anumite medicamente.
Pentru pacientii cronici se elibereaza -1 reteta pe trei luni sau 3 retete din care 1 activa si 2 inactive la aceeasi consultatie?
Nomenclatoarele de bază precum şi normativele de completare a reţetelor nu se modifică.
Se poate prescrie o singura reteta pentru toate bolile cronice ale pacientului (in prezent apar la retete multiple eroare in SIUI)?
Nomenclatoarele de bază precum şi normativele de completare a reţetelor nu se modifică.
Daca sunt pacienti care figureaza ca salariati dar ei sunt si handicapati medicul poate modifica starea?
Medicul trebuie să completeze starea care îl avantajează cel mai mult pe pacient, respectând însă lista de categorii asociată pacientului în sistemul central al CNAS, pe bază de documente justificative sau import de la instituţiile abilitate.
Ce se intampla cand medicul prescriptor nu are acces la internet?
Prescrie in regim "offline".
Problema statutului de asigurat…discrepanta intre bazele de date-calitatea de asigurat nu este preluata in SIUI in dinamica?
Exista discrepante, mai ales ca baza de date este in dinamica permanenta, important este sa fie semnalate si corectate operativ ca sa nu produca perturbari functionale sistemului.
Ce coduri de diagnostic se vor folosi la reteta electronica?
Momentan codarea 1-999, ca si pina acum, dar este prevăzută posibilitatea de a utiliza codificarea internaţională CIM10.
Cum apar "combinaţiile" pe reteta?
La fel ca şi până acum. Nomenclatoarele de bază precum şi normativele de completare a reţetelor nu se modifică.
Se poate inscrie si denumirea comerciala pe reteta?
Da, doar în situaţii excepţionale, cu respectarea prevederilor normative în vigoare.
Daca pacientul poate lua reteta fractionata, sa se scrie denumirea comerciala sa nu apara mai multe "W-uri" pentru acelasi medicament?
Eliberarea fractionata nu are legatura cu inscrierea la farmacie a mai multor "W-uri". Acestea nu apar decit in aplicatia pe care o vizualizeaza farmacistul si nu pe forma printata a eliberarii de medicamente, unde se scrie denumirea comerciala.
Care sunt conditiile in care medicul de familie poate anula o reteta scrisa pe 3 luni peste 1 luna?
Sa nu fi fost niciodata ridicata prescriptia.
Problema schimbarii medicatiei (doza sau alt medicament) pe acelasi diagnostic in puseu de bola cronica prescrisa de medicul specialist chiar daca medicul de familie a prescris deja reteta pe 3 luni ptr. boala cronica?
Nu sunt modificari fata de prevederile normative actuale.
Se solicita de catre casele judetene norme metodologice pentru reteta electronica?
Manualele pentru prescrierea si eliberarea pe reteta electronica au fost deja publicate pe portal si vor fi publicate si pe pagina www.cnas.ro, pentru o mai mare accesibilitate.
Sa se adauge o bifa de “reteta adaugata” in loc de reteta anulata?
"Adaugarea" trebuie sa respecte prevederile din normele actuale si reprezinta in fapt o noua reteta.
Referitor la modificarea normelor –o singura consultatie pe boala cronica in normele actuale?
Nu sunt modificari fata de prevederile actuale.
Poate pacientul cronic sa duca retur medicamentele la farmacie in cazul in care medical specialist i-a schimbat tratamentul?
Nu!
Cum este anuntat medicul de familie daca la farmacie o reteta pe trei luni a fost eliberata doar pe o luna?
Este atentionat de catre sistem.
Cand se dau seriile retetelor si in cate exemplare se printeaza retetele pentru off-line?
La inceputul lunii de activitate sau ori de cite ori mai este nevoie (in anumite limite motivate printr-o solicitare scrisa, in situatii particulare). On-line se iau direct, iar off-line se iau in momentul cind s-a dus raportarea din luna precedenta.
Pentru situatia de off-line se printeaza in 2 exemplare. Pentru off-line la domiciliu trebuie avut in vedere si faptul ca reteta prescrisa trebuie mai tirziu inregistrata in calculator, la cabinet si ca atare este necesara inregistrarea sa fie in registrul de consultatii la domiciliu, fie pe un exemplar suplimentar
Codul de bare este gratuit?
Da, ca şi aplicaţia de raportare oferită de CNAS.
Reteta electronica se poate modifica? Exista reteta rectificativa?
Odata validată şi marcată ca tipărită în sistemul central, reţeta nu se mai poate modifica; se poate anula si se scrie alta, corectată.
Reteta nu mai poate fi anulată însă după ce a fost eliberată în farmacie.
Referitor la medicul angajat, in normele actuale se diminueaza consultatiile in SIUI. Se vor modifica normele in acest sens?
Nu sunt modificari fata de prevederile actuale.
La capitatie raportul este subunitar (nu este progresiv) - la 2700 pacienti medicul de familie castiga mai putin decat la 2100?
Nu sunt modificari fata de prevederile actuale.
Daca Pacientul apare ca fiind asigurat la CNAS si la CJAS nu, este nevoie de printscreen sau nu?
Nu se poate intimpla asa ceva caci sistemul este acelasi atit pentru CNAS cit si pentru CAS-uri.
Sistemul inregistreaza orice logare a medicului ?
Da.
Daca medicul depaseste timpul consultatiei sau programul de lucru se mai poate urca reteta in sistem (bifa de offline)?
Medicul poate elibera in contract cu CAS un numar corespunzator de retete cite consultatii are contractate; restul retetelor eliberate trebuie sa fie insotite de chitante pentru plata consultaţiei.
Ce se intampla in cazul in care la offline reteta e urcata in sistem la farmacie pe numele altui pacient ?
Este culpa farmaciei.
Semnatura electronica e necesara pentru fiecare medic in parte?
Da, dar nu va fi obligatorie, cel putin anul acesta.
In cazul unui asigurat PNS are calitate de asigurat pentru tot sau doar ptr program pana la vindecare?
Doar pentru patologia prevazuta in program. Nu sunt alte modificari fata de prevederile actuale.
S-a propus ca scrisoarea medicala sa fie tip auto-copiativa, electronica sau la spital sa fie aceeasi cu iesirea din spital?
Ideal ar fi sa fie electronica. Propunerea "bilet de externare/scrisoare medicala" este deja adoptata de unele spitale si este functionala.
Este pregatit SIUI sa preia reteta electronica?
Da. Pentru reteta electronica este prevazut un program separata - SIPE aflat pe aceeasi platforma (PIAS) cu SIUI dar nu parte din SIUI. Pe aceasta platforma au fost efectuate teste cu incarcari de 10.000 retete/secunda si sistemul s-a dovedit a fi stabil.
Daca medicul prescriptor a prescris 10 tablete de concentratie 1mg, farmacia ii poate elibera 20 de tablete de concentratie 0.5mg ?
Nu sunt modificari fata de prevederile actuale.
In cazul unei farmacii din mediul rural daca se aprovizioneaza in 48 de ore –reteta poate fi agatata si sa ramana activa pana la eliberare?
Sistemul nu are prevazuta aceasta optiune. Ramine la libera alegere a pacientului daca acesta va reveni la farmacia care i-a promis ca ii aduce medicatia in 48 de ore.
Se poate elibera duplicate la reteta?
Da. Oricum numai un exemplar este suficient caci odata eliberate medicamentele intr-o farmacie, nici o alta farmacie nu mai poate elibera acele medicamente.
Cui revine responsabilitatea la prescrierea offline?
Medicului prescriptor, pentru ce prescrie si farmaciei pentru ce medicamentele elibereaza.
Ce se intampla daca farmacia elibereaza reteta unui neasigurat?
Nu are legatura cu reteta. Orice persoana delegata/imputernicita de pacientul/pacienta caruia/careia i-a fost eliberata reteta poate ridica medicamentele, indiferent ca este sau nu asigurat.
Cat este valabila reteta acuta?
Nu sunt modificari fata de prevederile actuale.
Ce se intampla daca farmacistului i se pare reteta dubioasa?
Ar trebui să refuze eliberarea medicamentelor.
Ce se intampla daca medical prescriptor scrie la domiciliul pacientului o reteta gresita care ajunge la farmacie? Ce face farmacistul in acest caz?
Medicul raspunde de neglijenta sa. Farmacia poate refuza eliberarea retetei, optiune pe care o si recomandam.
Sistemul prescriptiei electronice functioneaza si in alte tari europene?
Da.
In perspectiva numarului limitat de consultatii s-a propus fractionarea numarului de pastille pe reteta (pe luna).
Nu este posibil si corect medical
Ce se intampla in cazul unui copil rom care nu are CNP; medicul raspunde pentru actul medical nefinalizat?
Toate persoanele trebuie înregistrate cu CNP pentru putea beneficia de servicii în sistem asigurărilor publice.
Daca pacientul refuza un medicament la farmacie, cum afla medicul prescriptor?
Sistemul poate atentiona medicul ca nu s-a ridicat o pozitie sau mai multe din retete dar aceasta situatie face obiectul proiectului Dosarul Electronic al Pacientului.
Se poate elibera doar o pozitie din reteta? Reteta ramane activa in sistem in acest caz?
Da. Este situatia retetei fractionate. Numai o reteta on-line se poate fractiona momentan.
De ce nu se poate fractiona pe cantitate?
Nu este posibil si corect medical. Se pot insa elibera mai putine medicamente decit cele prescrise insa restul cantitatii se anuleaza.
Se poate face ceva pentru a nu mai fractiona ambalajul?
Acest lucru nu depinde de CNAS.
Cum ajunge reteta la CJAS (partea de calculare sau cu partea de prescriere)?
La CAS va fi depusa de catre farmacie doar partea de calculare.
Pe factura apare seria si numarul retetei electronice?
Nu sunt modificari fata de prevederile actuale.
Reteta in sens de document fiscal-ce printeaza farmacia pentru alta farmacie mai este document fiscal?
Ce se printeaza pentru alta farmacie (fractionarea retetei) este exact acelasi lucru care se preda la CAS, deci.
La offline se poate fractiona reteta?
Nu.
Cand apare eliberarea pe cod "W" si apar mai multe pozitii, cum se fac validarile?
Pe fiecare "W".
Daca pacientul are pe reteta originalul medicamentului farmacistul ii poate elibera generic?
Daca medicul a scris Denumirea comerciala doar acest lucru se poate elibera. Daca este DCI atunci farmacistul are libertatea, cu acordul pacientului, de a elibera si generic.
De ce medicul are voie sa scrie denumirea comerciala si nu substanta activa?
Medicul trebuie sa utilizeze substanta activa (denumire comuna internationala), dar poate, in situatii exceptionale sa prescrie o anumita denumire comerciala, conform prevederilor normative in vigoare.
Daca apar cazuri in care pe reteta este trecuta atat substanta activa cat si denumirea comerciala cum se elibereaza reteta de catre farmacist?
Se va lua in considerare preferinta medicului pentru denumirea comerciala.
De pe lista B nu se pot elibera medicamente care depasesc 330 lei, daca reteta depaseste 330lei se poate fractiona?
Prevederile normativele de completare a reţetelor nu se modifică.
Noutatile vor aparea in niste norme?
Normele vor reflecta modificarile aduse prescriptiei si eliberarii de medicamente.
Cum se poate raporta reteta fara a o elibera (istoric)?
Nu este permisa raportarea in sistem ca reteta eliberata a unor medicamente care nu au fost predate pacientului sau imputernicitului. Este culpa farmaciei.
Ce se intampla daca medicul prescriptor greseste reteta?
Raporteaza acest lucru in sistem.
Acest sistem va inlesni sau va ingreuna faptul ca se ia un calup de retete si se varsa intr-o anumita farmacie?
Reteta electronica nu permite astfel de abuzuri
Cu ce trebuie sa se doteze medicii din spitale si cei din ambulatoriu?
Calculator, imprimanta laser sau inkjet, conexiune internet (era ceruta ca recomandare si de SIUI, dar nu impusa pina acum ca o necesitate) si semnatura electronica pentru fiecare prescriptor (exista insa si variante reteta electronica fara semnatura electronica, dar obligatoriu tipărită şi ştampilată).
E necesara semnatura electronica ptr fiecare medic din spital?
Este recomandată, dar nu obligatorie. Este superpozabila parafei.
Este necesara imprimanta ptr fiecare medic din spital - ambulatoriu?
Se poate folosi o imprimanta de reţea, la cere medicul să aibă acces.
Pe ce va bazati cand spuneti ca in 2013-2014 se va ajunge la plati la 60 de zile?
Pe prevederile UE in acest sens.
Daca numai la cele on-line am semnatura electronica atunci la off-line de unde stiu ca sunt reale si nu falsificate, evident fara ca medicul sa stie acest lucru. Ce certitudine, element de siguranta imi ofera sistemul?
Cele offline, nefiind semnate digital vor purta parafa si semnatura medicului, ca si pana acum.
Daca vorbim de reţete offline, semnătura digitală nu este obligatorie, cel puţin până la sfârşitul anului.
Ce inseamna şi cum se utilizează semnatura electronica extinsa?
Potrivit art. 185 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, situatiile financiare anuale, raportul lor, raportul cenzorilor sau raportul auditorilor financiari, dupa caz, se pot depune online doar avand atasate o semnatura electronica extinsa.
In cazul nostru, reteta fiind document cu titlu de ordonantare de plati, se supune regimului documentelor de mai sus.
Despre semnatura electronica extinsa gasiti mai multe detalii la http://www.semnaturaelectronica.eu/2012/03/08/semnatura-electronica-exti....
Doar reţetele prescrise de medic online vor fi semnate electronic şi transmise în sistem. Retetele prescrie offline (fără conexiune la sistemul central) nu vor avea semnătură electronică.
Am inteles ca toate datele retetei sunt inregistrate in codul de bare 2D, inclusiv medicamentele. Atunci, ce se mai preia din SIUI?
Codul de bare tiparit pe reteta este destinat preluarii cu usurinta la farmacie a retetelor prescrise de medici offline, care nu exista inca in sistem.
Stocarea informatiei in codul de bare permite practic, transferul direct din scaner in calculator a tuturor datelor de prescriere, farmacistul putand lucra in continuare ca si cand reteta ar fi online.
Fluxurile de lucru actuale au fost analizate si proiectate astfel incat sa asigure o adoptare mai usoara a sistemului, prin introducerea unor facilitati cum e cea descrisa anterior. Trebuie sa tinem cont de faptul ca multi medici vor fi reticenti adoptarii modelului electronic sau nu vor avea acces on-line la sistem (conexiune Internet).
La farmacie nu exista o parte off-line (decat daca va referiti la procesarea retetelor prescrise off-line de catre medici).
La retetele eliberate pe formularul tipizat actual se va folosi in continuare CNP-ul asiguratului sau codul CID (in cazul utilizarii codului CID cum identificam varsta si sexul pacientului, care sunt informatii utilizare pentru mai multe restrictii si conditionari in cadrul validarii reţetelor)?
La inscrierea CNP-ului in aplicaţia de raportare aceasta genereaza automat CID-ul (codul de asigurat). Pentru a identifica virsta si sexul pacientului s-au prevazut in reteta cimpuri corespunzatoare.
Ce se intampla daca se identifica la o reteta electronica diferente intre informatiile decodate din codul de bare 2d de pe reteta si interogarea acesteia in SIUI+PE (prin metoda getPrescription) ? Care informatii vor fi utilizate in preluarea si stocarea in softul farmaciei ? Va mai putea fi eliberata?
Referitor la diferentele dintre ce poate exista printat pe reteta si ce poate fi in sistemul SIUI - daca medicul prescrie o reteta in sistemul pus la dispozitie de SIVECO, nu are retea de internet disponibila, o printeaza si mai tarziu cand are retea disponibila, iniante de o raporta in SIUI, intervine pe ea si o modifica (zile de prescriere, pacient, medicamente, zile de prescriere, etc), teoretic farmacia trebuie sa ignore ce este printat si sa luam de bun ce este in sistem dar asta ar fi impotriva legislatiei in vigoare – eliberam altceva decat ce este printat.
Alt exemplu ar fi pe eliberarea partiala… o farmacie elibereaza fizic un medicament din 3 de pe reteta, printeaza doar ce a eliberat si raporteaza in SIUI ca si cum a eliberat-o pe toata. Pacientul va fi in acest caz obligat sa-si ia restul retetei doar de la acesta farmacie chiar daca pe ce s-a printat apare ca neeliberata restul de medicamente.
Intrebarea altfel formulata ar fi ca daca sunt diferente intre ce este printat si ce exista in sistemul SIUI care din ele primeaza.
In opinia noastra ar fi ce exista in sistem dar asta, asa cum ziceam si mai devreme, este impotriva legislatiei in care modificarile intre ce este prescris de medic si ce elibereaza farmacia se face doar pe baza modificarilor facute de medic, semnate si parafate.
Nu se poate imagina un motiv (legal) pentru care ar putea diferi, altul decat o aplicatie care nu functioneaza corect intentionat sau din eroare. Ambele cazuri pot si insa verificate si corectate.
Dupa ce medicul a marcat reteta ca tiparita, nu se mai permite modificarea retetei, ci doar anularea.
In farmacie nu sunt vizibile decat retetele marcate ca tiparite de catre medic.
Probleme vor fi cat timp medicii vor introduce retetele cu intarziere in sistem si, deci, farmacistii nu vor avea acces la versiunea din sistem ci doar la copia de pe hartie.
Aici ne bazam pe acuratetea implementarii aplicatiilor pentru medici si farmacisti astfel incat, respectand fluxul de mai sus, sa nu apara diferente intre cele doua versiuni.
Este adevarat ca anul acesta va intra doar varianta online a PE (in paralel cu prescripţia pe formular auto-copiant)?
Pina la 01Ianuarie 2013 este prevazut a intra in functiune, la solicitarea medicilor prescriptori si varianta off-line tiparita la cabinet, deci valabila si pentru retetele completate ''la domiciliu''. Ar fi preferabila o intrare in functiune a sistemului pe trepte, graduala, asa ca cel mai probabil initial (1-2luni) se va merge doar pe on-line si prescriere off-line pe retete autocopiante. Odata sistemul startat si confirmat ca functional se pot permite si ''variante imbunatatite'' ale acestuia.
Care sunt cerintele minime ale acestor cititoare de cod 2D eventual recomandari (unii furnizori de astfel de echipamente sustin ca unele cititoare 2D nu sunt suficient de performante pentru a citi informatie care inainte de arhivare a fost semnate digital)?
Pentru a putea fi utilizat de aplicaţiile de raportare oferite gratuit de CNAS, acest cititor de coduri de bare 2D trebuie să permită comunicaţia serială (direct pe un port serial al terminalului PC sau emulată pe un port USB prin intermediul unui driver şi a unor configurări specifice).
Alte aplicaţii pentru farmacii pot veni cu alte cerinţe pe care le vor preciza producătorii acestor aplicaţii.
Noi am testat 8 modele de cititoare şi toate au funcţionat, dar cu performanţe diferite bineînţeles.
Vă recomand să vă înscrieţi pe grupul de discuţii dedicat reţetei electronice, unde este posibil să găsiţi răspunsuri la o parte din întrebările dumneavoastră.
¬ https://groups.google.com/d/forum/cnas-sipe.
Conexiunea la Internet trebuie să respecte anumiţi parametri de funcţionare a acestuia?
Ideal trebuie sa fie cit mai performanta din toate punctele de vedere.
Soft-ul aferent prescripţiei electronice este gratuit?
Da, cel pus la disoziţie de CNAS şi publicat pe acest Portal este gratuit.
Imprimanta cu laser necesară listării prescripţiei electronice este gratuită?
Nu.
În cazul prescripţiei offline, care este termenul de introducere a acesteia în sistem?
Recomandam cit mai rapid. Important este ca toate retetele prescrise off-line sa se regaseasca in sistem la termenul cind se face raportarea la CAS sau macar in raportarea adusa lunar la CAS.
Care sunt sancţiunile în cazul în care medicul nu va introduce la termen prescripţia în sistem?
Se vor inscrie in norme. Prima si ultima "sancţiune" care speram sa va intereseze este "avertisment". Este in fapt o atentionare si nimic mai mult.
De ce nu este prevăzut mesaj de eroare ci numai avertisment în cazul în care medicul încalcă unele reglementări privind prescrierea de medicamente?
Nu s-a scris eroare ca sa nu se creeze confuzii de termeni. Mai clar si mai punctual este termenul de ''avertisment'' care nu este nimic mai mult decit un semnal de alarma pentru medicul prescriptor, o atentionare ca trebuie sa gaseasca reteta neintrodusa in sistem si sa o introduca cit mai rapid.
Vor fi prevăzute sancţiuni în cazul în care medicul va înregistra un anumit număr de avertismente referitor la prescrierea electronică?
Nu, pina acum, dar sugestia Dumneavoastra este de retinut. Scopul principal nu este de a pedepsi ci de a ajuta medicii prescriptori sa prescrie cit mai corect, din toate punctele de vedere.
Totusi, ar putea defini un anumit tipar de comportament al medicului prescriptor care poate fi luat in calcul la prelungirea contractului.
Cum a fost asigurată transmiterea manualului de utilizare a e-prescription?
Au fost realizate manuale atit pentru medicul prescriptor cit si pentru farmacist. Vor fi afisate direct si pe site-ul CNAS.
Aprobarile de la comisiile terapeutice CAS si CNAS vor fi introduse in prealabil in SIUI ? Cine le va introduce (CAS?- la Cluj exista pana la 1.000 aprobari CJAS si CNAS /luna)?
La unele comisii sunt deja introduse (prin faptul ca comisiile lucreaza direct in SIUI) si teoretic pot fi preluate automat. Treptat toate comisiile (boli cronice si PNS) vor lucra in SIUI dar sunt aspecte tehnice, pe specific de patologie care ingreuneaza acest proces. Pentru celelalte cazuri se inscriu manual de catre medicul prescriptor de pe decizia eliberata in acest sens.
La introducerea prescripţiei off-line în sistem de către farmacie, vor funcţiona avertismentele de care beneficiază medicii prescriptori?
Nu. Farmacistul doar introduce ce a scris medicul prescriptor.
Costul scaner-ului 2D este suportat de către farmacii?
Da, dar pot exista si alte solutii decat cumpararea, cum ar fi închirierea sau custodia.
Pot fi utilizate de către farmacii imprimantele cu ace de care dispun la momentul actual (utilizate pentru imprimarea părţii de taxare a reţetei)?
Doar pentru retetele eliberate pe formulare autocopiante pina la 01 ianuarie 2013.
În vederea decontării, farmaciile vor prezenta în forma listată atât prescripţia medicului, cât şi prescripţia generată de farmacie care conţine taxarea reţetei?
Avind in vedere ca medicul va raporta intr-o forma sau alta reteta in sistem, farmacia nu trebuie sa prezinte la CAS decit ''prescriptia generata de farmacie'', adica ce a eliberat si taxarea retetei.
Prescripţia listată cu care se prezintă asiguratul la farmacie rămâne la pacient sau la farmacie?
Exemplarul de la medic ramine la farmacie.
Farmacia trebuie sau are dreptul să legitimeze persoana care ridică medicamentele?
Nu sunt modificari fata de prevederile actuale.
În lipsa prescripţiei pe suport de hârtie, asiguratul poate să se prezinte la farmacie pentru a-i fi onorată prescripţia electronică?
Momentan, nu. Odata cu intrarea in functiune a cardului de sănătate, da.
În cât timp va avea loc implementarea retetei electronice si se va renunta complet la formatul actual?
Implementarea va debuta in 1Iulie iar pina in Decembrie 2012, inclusiv este o perioada de acomodare cu noua forma de prescriere, timp in care prescrierea ''clasica'' pe hirtie autocopianta va coexista cu cea pur electronica. Mai precis daca medicul prescriptor este on-line atunci va prescrie electronic si pacientul va fi scutit de a mai plimba o reteta pe la farmacii iar daca medicul din varia motive nu are conexiune de internet sau face prescrierea la domiciliul pacientului atunci acesta va folosi formularul ''clasic'', autocopiant, in 3 exemplare.
De la 01Ianuarie 2013 se va renunta la prescriptia clasica pe 3 exemplare autocopiante si se va trece la prescrierea electronica on- si off-line cu printare efectuata pe hirtie obisnuita de catre medicul prescriptor.
Exista diferente între formatul folosit de diversi medici prescriptori ?
Nu va exista nici o diferenta din acest punct de vedere. Este inca in discutie aspectul prescriptiilor pentru medicatia cu regim special, stupefiantele, care acum au un alt circuit, o alta securizare, practic un alt regim, dat fiind aspectul mai sensibil dat de medicatia prescrisa.
Ce se întâmplă atunci când sistemul informatic este oprit din diverse motive (mentenanţă, defecţiuni, atac informatic)?
Pentru aceasta situatie a fost imaginata varianta off-line a sistemului, cu prescriere la cabinetul medicului sau la domiciliul pacientului.
In prima situatie, medicul inscrie reteta pe calculatorul său, printeaza reteta si o valideaza in propria-i baza de date, ramânând ca la conectarea cu internetul si implicit cu PIAS (Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate), unde se gaseste si aplicatia pentru reteta electronica - SIPE (Sistemul Informatic pentru Prescriptia Electronica), sa ''verse'' toate retetele prescrise atita timp cit a fost fara legatura de internet sau neconectat la PIAS, cu alte cuvinte, sa le valideze in sistem.
Pentru consultul la domiciliu, medicul va printa inainte de a merge la pacient un numar de retete ''goale'', pe care se afla completate doar datele de identificare ale cabinetului, numele si codul sau de parafa. Pe aceasta reţetă va completa medicamentele necesare. Stim ca farmacistii sunt specialisti in a descifra scrisul oricarui medic dar pentru a nu mai exista controverse intre medicii prescriptori si farmacisti legate de intelegerea gresita a scrisului am decis, dupa consultari atit cu reprezentantii medicilor de familie cit si cu cei ai farmacistilor, ca medicul sa scrie medicaţia lizibil, obligator cu litere de tipar
Care sunt beneficiile pentru medici?
Medicii vor putea sa-si realizeze propria-i reteta, unica in sistem si nu vor mai trebui sa mearga lunar la casele de asigurari sa-si cumpere formulare autocopiante. In plus, sistemul ii va atentiona legat de dozele medicamentelor, de interactii, contraindicatii etc., in contextul diagnosticelor inscrise dar si a altor retete prescrise anterior pe aceeasi patologie. Scopul este de a se evita supradozarea, recomandarea unor medicamente pentru grupe de virsta neadecvate sau pe patologii pentru care medicamentele respective nu au indicatii sau nu se regasesc in protocoalele terapeutice. Acest ''sfetnic'' in prescrierea medicamentelor si a dozelor optime va fi dezvoltat treptat, in timp si de ce nu chiar cu ajutorul medicilor. Nu in ultimul rind estimam ca vom reduce ''pierderile'' din sistemul prescriirilor cu aproximativ 10-20%, cam cât au inregistrat si alte sisteme de asigurari de sanatate cind au introdus reteta electronica. Când se va introduce cardul de sanatate vom scapa si de marota retetelor fictive pentru morţi sau pacienţi care nici nu au trecut pragul cabinetelor medicale.
Cum vor transcrie medicii de familie reţetele altor prescriptori conform protocoalelor şi legislaţiei (reţetele 0-700)?
In general regulile ''jocului'' nu s-au schimbat notabil la acest capitol, asa ca transcrierea retetelor se va face respectând aceleaşi prevederi care se regasesc in norme
Cum se va implementa sistemul in spitale?
Implementarea in spitale si ambulatorii presupune ca medicii specialisti sa aiba, ca si medicii de familie, acces la un computer on-line pe internet sau sincronizabil cu internetul cel putin odata pe luna. La inceput poate va fi putin mai dificil avind in vedere ca medicii specialisti sunt obisnuiti sa scrie de mina retetele compensate dar treptat, lucrurile vor intra in normalul pe care il asteptam si pe care-l admiram in alte tari pe care le consideram civilizate.
Cum se vor putea elibera duplicate?
Medicul prescriptor poate tipari oricite exemplare doreste. Acest lucru nu va insemna ca se vor elibera din farmacie tot atitea retete. Reteta este unica, iar unicitatea ei este data de codul de reteta care inglobeaza toate elementele inscrise in acea reteta. Avind in vedere complexitatea acestui cod, marimea lui, probabilitatea lui de a se repeta este practic nula.
Cum vor fi tipăritele reţetele compensate ce conţin medicamente stupefiante şi psihotrope?
Nu sunt modificari fata de prevederile actuale.
Ce se întâmplă când un medic depăşeşte numărul de serii primit la începutul lunii de la CJAS?
Va solicita sistemului un alt volum de serii/numere, un alt calup de retete. Evident cind acest numar depaseste un anumit prag, sistemul ii va solicita medicului o explicatie, o motivatie care va fi inregistrata si analizata la nivelul CJAS,
Cum vor fi legate biletele de trimitere şi cele de laborator de formatul folosit de reţeta electronică ?
E o dezvoltare ulterioara pe care o avem in vedere, dar momentan dorim sa vedem reteta electronica functionind; mai apoi ne vom concentra si asupra acestui aspect.
De ce în perioada de elaborare a proiectului, înainte de aprobare, nu s-a cerut punctul de vedere al prescriptorilor şi al farmaciilor?
Evident ca dezvoltarea retetei a presupus consultari si cu medicii prescriptori - medicii de familie dar si cu farmacistii. Au fost intilniri organizare la CNAS dar si discutii libere, constructive, avute cu ocazia prezentarii produsului ''Reteta electronica'', in cadrul Conferintelor, Consfatuirilor, Forumurilor Medicilor de Familie si a farmacistilor.
Observatiile facute de ei au fost foarte utile si au fost luate in considerare, dupa cum firesc este, caci ei, medicii si farmacistii, sunt cei care cunosc aspectele de zi cu zi ale prescrierilor, problemele si situatiile care pot aparea si care daca nu sunt luate in considerare pot bloca functionarea proiectului sau chiar distruge intreg efortul unui colectiv entuziast care s-a straduit luni de zile sa elaboreze un produs competitiv chiar mondial. Evident, ca odata cu utilizarea extensiva a retetei electronice o sa mai apara situatii pe care nu le-am prevazut si nu aveam cu sa le prevedem, nici noi realizatorii, nici medicii si nici farmacistii cu care am schimbat idei si pareri. Ne-am dori ca aceste posibile ''sincope'' sa nu genereze panica si opinii rautacioase ci doar sugestii constructive pe care, cu totii avem tot interesul sa le luam prompt in considerare. O retetea electronica functionala este in interesul tuturor dar mai ales in interesul pacientilor.
Toate statele europene ce doresc implementarea de reţetă electronică au reticenţe din cauza dificultăţilor de implementare şi de gestiune. Există o alternativă în cazul în care proiectul va eşua?
Da, avem varianta ''off-line'' care nu presupune conexiunea la internet a medicului dar ''esuarea'' proiectului ar presupune sa ne intoarcem la un sistem greoi, cu decontari dificile si eliberari contestabile de medicamente.
Pentru retetele electronice, daca se vor elibera partial, atunci farmacia va trebui sa tipareasca reteta eliberata partial, cu care pacientul va putea sa isi restul de medicamente din alta farmacie. Avand in vedere ca farmacia va trebui sa tipareasca un cod de bare 2D, ar trebuie ca parametrii de creare a codului de bare 2D sa fie publice. Se pot publica acesti parametrii?
Am publicat specificatiile tehnice pentru realizarea retetei electronice, inclusiv standardele utilizate pentru codul de bare, la adresa http://siui.casan.ro/cnas/siui_3.0/specificatii. Pe de alta parte, farmacia va trebui sa tipareasca tot timpul varianta electronica (semnata de asigurat sau imputernici) pentru a o adasa la borderoul de facturi, impreuna cu exemplarul de la medic.
Pentru intrebari pur tehnice si mai putin accesibile tuturor vă recomandam să vă înscrieţi pe grupul de discuţii dedicat reţetei electronice:
¬ https://groups.google.com/d/forum/cnas-sipe.
Cum vor tipari farmacistii formularul care atesta eliberarea partiala a medicamentelor de pe reteta? Trebuie aparatura (imprimante) speciale?
Imprimanta obisnuita inkjet sau cel mai bine, laser.
Ce se intampla daca o reteta acceptata si prevalidata nu se va valida deoarece se suprapune cu o reteta emisa de un alt medic prescriptor?
Nu se poate emite.
Sistemul PE nu lucreaza pe aceleasi principii ca pre-validarea din SIUI. Odata validata o reteta, a doua nu va mai fi validata. Principiul de decontare este primul venit-primul servit (nu vorbim de data bonului fiscal, ci de data si ora validarii online in sistem.
Daca se intrerupe conexiunea de internet putem introduce reteta si sa o validam ulterior, de exemplu ziua urmatoare?
Da. Situatia prezentata corespunde variantei offline.
Ce imprimante sunt necesare pentru printarea codului de bare 2D pe reteta?
Pentru ca imprimarea codului sa se faca corect si deci citirea sa fie facila este nevoie de o rezolutie buna si o imprimanta laser, recomandata de noi ca fiind cea mai cost-eficienta si calitativa ca rezultat.
Trebuie sa tiparim reteta pe loc dupa ce am eliberat?
Tiparirea terbuie facută automat la validare si este necesara pentru ca pacientul sau imputernicitul sa poata semna si astfel confirma ca a luat medicamentele.
Care sunt motivele justificative acceptate care pot determina sa se prescrie reteta electronica?
Cum nu exista diferente notabile intre situatia actuala de prescriere prin inscriere pe calculator si tiparire pe autocopiante si ''prescrierea electronica'', motivele ar fi, pentru medic - (1)prescrierea este mai lizibila prin tiparire, eliminindu-se erorile de citire si eliberare medicamente, (2)odata cu renuntarea la fromularele autocopiante, medicul isi poate tipari singur, la cabinet retetele fara a mai fi nevoie sa mearga la CAS ca sa cumpere formulare, (3) asistarea la prescriere pentru evitarea greselilor de prescriere, polipragmazie, supradozare etc.
Pentru farmacist avantajele sunt notabil mai mari - (1)preluare autoamata date, fara erori si fara ulterioare contestatii la plata, (2)timp foarte scazut de eliberare a retetei, (3)raportari foarte facile, (4)validare on line pentru plata a retetelor eliberate.
Pentru pacient - (1)timp scazut la ridicarea medicamentelor, (2)eliberare fractionata din mai multe farmacii si in viitor, (3)posibilitatea de a ridica medicatia de oriunde din tara
Cu retetele cu regim special, cele verzi si galbene, ce se intampla, cum vor fi raportate?
Ca si pina acum, pina la introducerea lor in sistemul electronic de prescriere.
Putem elibera medicamente cu aceeasi substanta activa, dar doua feluri?
Da, daca va referiti la ''W''-uri diferite
Ce facem cand nu avem internet din cauza furtunii sau lipsa de legaturi dupa furtuna?
La cabinet se trece pe varianta off-line. La farma se amina eliberarea.
Farmaciile vor trebui sa isi asigure conditii tehnice pentru functionare on-line. Practic retetele vor putea fi introduse si dupa eliberare, dar nu recomandam acest lucru – ele putand fi respinse de sistem daca pacientul mai ia medicamentele de la olta farmacie care este online.
Cum o sa fie prescrise medicamentele sub forma DCI sau denumire comerciala?
Ambele situatii sunt valabile si reglementate si in prezent. Reteta electronica nu aduce modificari.
Ce se intampla daca nu este completata corect reteta de catre medic, se mai poate corecta?
Se mai pot face corecturi pina la validare si tiparire. Dupa aceea se poate anula si elibera o alta reteta corecta.
Reteta electronica va arata diferit in cazul medicamentelor din tab II si III fata de unice?
Nu sunt modificari fata de prevederile actuale.
Cu reteta electronica e posibil sa se fragmenteze o reteta, adica daca nu gaseste totul pacientul la o farmacie sa scoata partial medicamentele de acolo si restul la o alta farmacie?
Da, este optiunea de fractionare a retetei.
Pacientul va putea opta pentru un brand anume dintr-un DCI?
Da. Nu sunt modificari fata de prevederile actuale.
Cum va fi cu aprobarile, eventualele aprobari valabile vor fi "imprimate" pe card?
Intrebare neclara. Daca va referiti la aprobarile pentru tratament pe comisii atunci raspunsul este ca nu sunt modificari fata de prevederile actuale si nu o sa fie nici o imprimare de acest gen pe card.
Daca un bolnav are reteta de la med fam+med spec. in aceeasi luna atunci ce regula se va aplica? Maximul de 3B+4A, sau 2B+5A, sau 1B+6A, sau 7A, sau nu vor fi restrictii la numarul medicamentelor?
Raspuns
Ce se intampla daca are reteta tip psihotrop sau stupefiante, si astea intra la lista A si B ca maxim de medicamente?
Nu sunt modificari fata de prevederile actuale.
Daca greseste medicul reteta se poate corecta pe card?
Nu. N-au nici o legatura la acest capitol, reteta cu cardul.
Medicamentele prescrise se vor putea elibera partial de la o farmacie, restul putandu-se elibera de la o alta farmacie?
Da. Este cazul eliberarii fractionate.
In cazul lipsei conexiunii la internet si/sau lipsa functionarii site-ului CNAS cum se vor putea vizualiza prescriptiile?
Numai prescriptiile inscrise online şi validate de catre medic se vizualizeaza la farmacii.
Prescriptiile electronice vor merge in paralel cu prescriptiile cu regim special ? In cazul in care vor merge in paralel aceste doua tipuri de prescriptii care este termenul limita pana la care se mai pot prescrie pe formulare tiparite?
Da. Prescrierea pe tipizate autocopiante se poate face pina la 01 ianuarie 2013
Pe reteta trebuie tiparit numarul facturi ? Daca da, atunci cum face farmacia sa aloce la inceputul lunii un numar pentru o factura ce va fi emisa la sfarsitul lunii? Si ce se intampla daca se vor emite mai multe facturi?
Aceste campuri vor fi eliminate de pe retete, si se va introduce o noua metoda prin care se vor completa la sfarsitul lunii, inainte de raportare (probabil fiecare soft privat va ''personaliza'' acest aspect in functie de cerintele particulare farmaciei/farmaciilor). Subiectul ramine inca in discutie
Daca exista retete cu erori, se pot sterge? Si eventual sa fie introduse din nou, in mod corect ?
După validarea finală nu se pot sterge, ci se anuleaza si se scriu altele.
Atat la medic, cat si la farmacie, pana cand se realizarea validarea finala (echivalenta cu tiparirea retetei – varianta medic sau varianta farmacie), reteta poate fi stearsa din sistem. Dupa finalizare/tiparire este prevazut un flux de anulare (reteta se va pastra in sistem, dar nu va mai putea fi utilizata) doar pentru medic, si doar in cazul in care nu a fost deja eliberata in farmacie.
La retetele cu aprobari CNAS sau CJAS, va exista o avertizare daca nu exista numar de aprobare?
Da acolo unde se poate face acest lucru, va exista o preluare automata a numarului deciziei (daca a fost aprobata, evident).
Ce se intimpla daca la compararea prescriptiilor medicului cu medicatia eliberata si raportata de farmacii se constata diferente?
Cazurile particulare vor fi analizate individual de fiecare CAS in parte.
Cum se vor scrie retetele electronice la spital?
Cele off-line ca si pina acum; exact aceeasi metodologie folosita la retetele pe formulare autocopiante, cu deosebirea ca nu se mai scriu de mina ci pe calculator iar imprimarea se face pe imprimanta laser sau ink-jet. Cele on-line pe un calculator care acces la internet. Ambele variante vor fi probabil oferite automat prin softul de spital.
Valabilitatea retetelor se modifica ?
Nu se modifică, prevederile in vigoare sunt aceleasi.